Ръководителят на украинската делегация към контактната група по уреждането на конфликта в източната част на страната Леонид Кравчук не изключва вероятността от мащабен конфликт в Донбас. Той предлага да включи Вашингтон в решаването на проблема. "Убеден съм, че Съединените щати трябва да участват в този въпрос, тъй като конфликтът в Донбас е не само украински и европейски въпрос, а въпрос на евентуален мащабен конфликт", заяви пред украинския вестник "Факти" Кравчук в събота. В същото време той счита, че отговорността за евентуално влошаване на ситуацията в Донбас е на Руската федерация. От гледна точка на Кравчук е възможен мащабен конфликт, ако Русия не спре в апетитите си.

Кравчук вече обяви, че Киев ще предложи нов план за деескалация. По думите му ако самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) не го приемат, въоръжените сили на Украйна "няма да имат друг избор освен отбрана". Той също така заплаши Русия с "радикални стъпки", ако тя не се признае за страна в конфликта.

В петък секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов заяви, че броят на обстрелите в Донбас се е увеличил, но ситуацията е под контрола на украинските военни. Той обаче отрече информация за възможната им подготовка за офанзива на 15 март.

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

В Украйна оцениха вероятността Донбас да се присъедини към Русия

"Не вярвам, че Русия ще се осмели да присъедини окупираните територии"

Припомняме, че Русия ден по-рано призова Украйна да се въздържа от насилствено разрешаване на конфликта в Донбас. "Бихме искали да предупредим режима в Киев, "горещите глави", които го обслужват или манипулират, от по-нататъшна ескалация и опити за изпълнение на силов сценарий в Донбас", подчерта говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости". Тя настоя, че Украйна се опитвала да прикрие бездействието си по пътя към дипломатическо урегулиране на конфликта, като обвинява Русия.

Конфликтът в Донбас продължава вече седем години, като в него загинаха около 13 хил. души. Урегулирането се обсъжда на заседания на контактната група в Минск. Страните приеха няколко документа за прекратяване на огъня, но престрелките продължават.

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Случката се разигра в Съвета за сигурност на ООН

От февруари ситуацията започна да се влошава. Самопровъзгласилите се проруски ДНР и ЛНР твърдят, че в Киев се подготвял за мащабна офанзива, като струпва нови сили по линията на контакт. През последните дни в социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове от различни украински региони, показващи влакове с военна техника.