Крайпътна бомба уби 11 души в източната част на Афганистан, докато те са отивали на сватба, съобщават местните власти, цитирани от "Асошиейтед прес".

Атаката е станала само няколко часа, след като афганистански полицай изби петима свои колеги, докато са спали в КПП в източната провинция Нангархар.

Хората, избити от крайпътната бомба в провинция Логар - пет жени, пет деца и мъж - са били от едно и също семейство, уточни говорителят на губернатора на провинцията.

При атаката в четвъртък вечерта полицаят застрелял колегите си на КПП в района Ганикил.

След стрелбата нападателят, който е идентифициран само с първото си име, взел всичките огнестрелни оръжия на жертвите и избягал.

Нито талибаните, нито ДАЕШ ("Ислямска държава") - двете екстремистки групировки, които оперират в района - не са поели отговорност за атаката в Нангархар, планинска провинция, граничеща с Пакистан.

Засега никой не е поел отговорност и за бомбената атака в Логар, но местните власти обвиниха талибаните, че са заложили крайпътната бомба.

В Афганистан загиват най-много хора от мини в света, които заедно с крайпътните бомби убиват или раняват около 140 души всеки месец. Талибаните засилиха нападенията си, откакто обявиха пролетната си офанзива през миналия месец.

Междувременно в провинция Паруан е избухнала друга крайпътна бомба, която е целяла да удари американски военен конвой. Няма ранени, като бомбата е извадила от строя бронирано превозно средство.