Кремъл разкритикува НАТО и Украйна за погрешно интерпретиране на коментара на президента Владимир Путин за руски войници в Източна Украйна, съобщава „Франс прес”.

Вчера руският лидер отрече още веднъж, че в Източна Украйна има редовни руски войници, но призна, че има руснаци, които провеждат военни задачи там.

„Никога не сме казвали, че няма хора в Украйна, които работят по разрешаването на различни проблеми там, включително във военната сфера”, изтъкна той по време на ежегодната конференция „Въпрос§Отговор”.

Мнозина, включително държавният глава на Украйна и генералният секретар на НАТО, интерпретираха думите на Путин като реално признаване, че Русия е изпратила редовни войски в съседната страна.

Шефът на Алианса Йенс Столтенберг изтъкна, че думите на Путин потвърждават това, което вярва НАТО, а именно, че има руско военно присъствие в Източна Украйна. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко каза, че „днес президентът на Русия за първи път публично призна за присъствието на руски военни в окупираната източна част на Украйна”.

Но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на коментарите, заявявайки, че тези интерпретации на думите на руския лидер са „напълно погрешни”.

Песков добави, че Путин е имал предвид руски доброволци, които са се присъединили към сепаратистите в Източна Украйна.

„Това са хора, които изразяват своята солидарност с Донбас, които разглеждат като неприемливо украинските въоръжени сили да унищожават населени райони в Югоизточна Украйна”, продължи той.

Коментарът на Путин за „военната сфера” се отнася до войната в Източна Украйна, добави говорителят на Кремъл.

„Там отидоха хора да се бият, те стреляха и взеха участие в боеве – това означава „военна сфера”, заключи Дмитрий Песков.