Кремъл обяви, че Русия подкрепя двустранната търговия с всички държави да се провежда с националните валути вместо с щатския долар, но за тази идея е необходима детайлна работа преди да бъде приложена, информира "Ройтерс".

В събота турският лидер Реджеп Ердоган обяви, че Турция обмисля да използва национална валута в търговията с Китай, Русия и Украйна.

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

Ние трябва да се подготвим за още атаки

Турската лира потъна до ново рекордно дъно от 7,24 за долар на търговията в Азия тази сутрин, тъй като инвеститорите продължават да се тревожат за състоянието на турската икономика и влошените отношения със САЩ на фона на дипломатическия спор заради задържания американски пастор Андрю Брънсън.

Запитан за предложението на Ердоган, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия желае подобно споразумение с всички страни. Той добави, че въпросът е бил повдиган повече от веднъж по време на двустранните преговори между Турция и Русия.

По-рано днес президентът на Турция обвини САЩ, че се опитват да забият нож в гърба на Анкара.

Москва: Не сме свършили с продажбата на US активи, но няма да затворим McDonald's

Москва: Не сме свършили с продажбата на US активи, но няма да затворим McDonald's

Кремъл е ограничил инвестициите си в американската икономика

Междувременно говорител на германското правителство заяви, че Германия е заинтересована от стабилна турска икономика и че внимателно следи ситуацията.

Тази година турската валута изгуби повече от 40% от стойността си спрямо щатския долар.