Кремъл вижда в обявената позиция на Европейския съюз по отношение на изборите в Беларус правен недостатък, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "РИА новости".

"Кремъл води диалог с Европейския съюз, включително в този контекст сега в телефонния разговор ще има съобщение за споменатото по-горе. Виждаме определен правен недостатък в обявената вчера позиция", каза Песков, отговаряйки на въпроса дали дали Кремъл трябва да проведе диалог с ЕС по отношение на изявления за непризнаване на резултатите от изборите в Беларус, изявления за недопустимост на външна намеса, но в същото време да разпределя материална подкрепа за хората на Беларус и санкции за всички отговорни за насилието.

"Продължаваме последователно да представяме на нашите събеседници позицията си относно недопустимостта на външно влияние в събитията в Беларус", подчертава Песков.

Междувременно Европейският съвет съобщи, че "председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведе разговори в четвъртък с руския президент Владимир Путин след срещата на върха на ЕС за Беларус".

ЕС не признава изборите и иска мирно и демократично прехвърляне на власт в Беларус
Обновена

ЕС не признава изборите и иска мирно и демократично прехвърляне на власт в Беларус

Европа ще наложи санкции за насилието и фалшификациите на изборите

От името на ЕС, Европейската комисия планира да отпусне допълнителни 53 милиона евро помощ за беларуския народ, от които 1 милион ще отиде за подкрепа на гражданското общество и независимите медии, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след спешна среща на върха на лидерите на ЕС в Беларус.

Масовите протести на опозицията започнах на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени за шести път от Александър Лукашенко - според ЦИК той печели 80,1% от гласовете.

Опозицията смята, че Светлана Тихановская печели изборите, а не Лукашенко. В първите дни действията бяха потушени от силите за сигурност, а срещу протестиращите, които не бяха съгласни с резултатите, използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Тогава органите на реда спряха да разпръскват митингите и да използват сила.

По официални данни през първите дни са задържани над 6,7 хиляди души. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на републиката, по време на безредиците са ранени стотици хора, сред тях над 120 служители на реда, загинаха трима протестиращи.

В Беларус прокуратурата погна опозиционния съвет

В Беларус прокуратурата погна опозиционния съвет

Координационен съвет е сформиран, за да превземе властта и да подкопае националната сигурност