Кремъл е поискал от някои руски компании да засилят информационните кампании с цел увеличаване на избирателната активност на предстоящия референдум за конституционни реформи, който може да позволи на президента на Русия Владимир Путин да остане на власт до 2036 г. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документи.

Политик внесе иск срещу Путин за „подготовка за убийство”

Политик внесе иск срещу Путин за „подготовка за убийство”

Леонид Гозман е президент на движението "Съюз на десните сили"...

Документите, изпратени до най-малко три големи частни компании, за да им помогнат да обяснят реформите и изборните процедури пред служителите, също показват, че ще се проведе томбола до избирателни секции, за да бъдат привлечени повече избиратели. Тези, които решат да гласуват, имат шанс да спечелят автомобил или апартамент.

"Ройтерс" не може да потвърди колко компании са получили тези документи и дали държавните фирми са получили същия съвет. Няма коментар от страна на Кремъл и Централната избирателна комисия.

Томболата ще позволи на компаниите да проверят кои служители са гласували, тъй като тези, които участват, ще получат уникален QR код, което означава, че могат да бъдат проследени.

Руски историк: В статията си за войната Путин използва фейк цитат, приписан на Хитлер

Руски историк: В статията си за войната Путин използва фейк цитат, приписан на Хитлер

Историкът и архивист Игор Петров е проследил произхода на ”цитата”...

Висока избирателна активност вероятно ще увеличи шансовете за приемане на конституционните реформи на референдума, който ще се проведе в продължение на седем дни - от 25 юни до 1 юли - за да се намали рискът от разпространение на коронавируса.

Преди властите са се опитвали да увеличат избирателната активност с безплатна храна или забавления пред избирателните секции.

Социологически проучвания показват, че конституционните реформи най-вероятно ще бъдат одобрени, но избирателната активност е важна за Кремъл.