Бившият лидер на Куба Фидел Кастро сигнализира, че продължава да е твърдо против разведряването на отношенията между Вашингтон и Хавана, отбелязвайки в статия, че страната му „не се нуждае от подаръците” на САЩ, цитиран от „Франс прес”.

89-годишният Кастро остана настрана по време на историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба, което целеше циментиране на подетата нормализация в отношенията между двете съседни държави.

В първия си коментар относно визитата Кастро изглежда все още не е готов да прости и да забрави половинвековната вражда между двете страни, обявявайки във вестник „Гранма”, че Куба „не се нуждае от подаръците на империята”.  

Статията е озаглавена -"El Hermano Obama" или „Братът Обама”.

Иронично Кастро отбеляза, че докато е слушал думите на американския държавен глава, всеки е можел да получи инфаркт.

Никой да не си въобразява, че народът на тази благородна и безкористна страна ще предаде славата и правата, и духовното богатство, които станаха реалност чрез развитието на образованието, науката и културата”, добави той.

Обама пристигна в Куба
Обновена

Обама пристигна в Куба

Американският президент ще се срещне с Раул Кастро и с кубински дисиденти...

Обама беше на тридневно посещение в Куба – първото на американски президент от 88 години.

От оттеглянето си от властта Фидел Кастро пише коментарни статии за вестника на Комунистическата партия на страната.

В материала Кастро пише за историята на Куба, започвайки от испанския колониализъм до операцията в Залива на прасетата.

В интервю по време на визитата си, където се срещна само с Раул Кастро, Обама обяви, че е искал да се срещне с Фидел Кастро, но не е имало възможност за подобна среща.