Историята, за която говорихме миналата седмица със свидетелства на млади кубинци, които се почувстваха измамени, след като подписаха договор за работа в Русия в засегнатите от войната райони в Украйна, имаше голямо отражение и принуди правителството на скъпия ни Мигел Диас-Канел официално да отговори и да дори да извършват арести, пише Франсиско Асеведо за "Хавана Таймс".

Нека го разгледаме на части. Първо най-важното. В момента Русия полага големи усилия, за да подсили войските си в Украйна, а в началото на годината разкри план за увеличаване на въоръжените си сили с 30%, за да достигне общо 1,5 милиона войници. Освен това през юли Държавната дума гласува в подкрепа на разширяването на възрастта за набиране на военна служба, за да включва граждани на възраст от 18 до 30 години, вместо изискването за 27-годишна възраст.

Предишната седмица снимки на млади кубинци (по-специално Андорф Веласкес Гарсия и Алекс Вегас Диас, както по-късно научихме), които все още са почти деца, са подписали договори да отидат в Русия, за да помогнат в строителството в райони, пострадали от войната с Украйна.

Според тях те са подписали документите, без да знаят какво означават, тъй като били на руски език. След като стигат там, са им взети личните документи, премествани са от град на град, но никога не са им поставяли конкретна задача, още по-малко са им плащали за работата. Всъщност един от тях каза, че не е бил вербуван веднага, защото има само един бъбрек.

В началото на май руският президент Владимир Путин издаде указ-закон, който ускорява руско гражданство за чужденци, които се присъединяват към неговата военна кампания и след прослужване на едногодишен договор.

Както и да е, на 4 септември Министерството на външните работи (MINREX) публикува официално изявление, в което властите увериха, че Министерството на вътрешните работи е "открило" (ама вие сериоазно ли? Че те хората се оплакват от седмици) и работи за неутрализиране и разбиване на мрежата за трафик на хора, която действа в Русия, за да привлича кубински граждани, живеещи там (в замяна на ускоряване на документите за тяхното гражданство), и дори някои, идващи от Куба (срещу пари), в руските военни сили, които се бият във военни операции в Украйна.

Без да навлиза в подробности, се добавя, че е започнало наказателно преследване срещу замесените. На 8 септември беше обявено, че 17 души са арестувани във връзка с този скандал и разследването все още е в ход, но Хавана не е осъдила Москва за нахлуването в нито един момент.

Да си припомним, че в необичайно интервю през май същият този Диас-Канел каза за руския държавен канал RT, че Куба осъжда "разширяването на НАТО към границата на Русия", но той не намира грешка в това, че Русия разширява своята собствена в Украйна.

Реалността е, че от началото на тази война и двете страни са подписали различни споразумения, които обещават да увеличат руските чуждестранни инвестиции в Куба, включително доставки на основни храни и петрол.

Вземайки изявлението като отправна точка, в което той казва, че Куба има твърда и ясна историческа позиция по отношение на наемничеството (нямаше такова през 1970-те или 80-те години, защото изпрати десетки хиляди млади хора и офицери да се бият в Етиопия и Ангола) и играе активна роля в това ООН да отхвърли тази практика (за да изчисти имиджа си и да изглежда като пазител на демокрацията, разбира се).

Трудно е да се повярва, че кубинското правителство не е било наясно със ситуацията, след като знае дори кога член на опозицията ходи до тоалетната. А тук играят договори, самолетни билети и застраховки живот, ама наистина ли не са засекли нещо подозрително?

Някои хора смятат, че това изявление е направено, защото диктатурата се е почувствала обидена, защото нейният съюзник се е възползвал от отчаянието на нейните граждани, за да ги изпрати на война, но това е много наивно мнение. Казано с добри кубински думи: Критикуваме ли единствения, който ни е хвърлил спасителен пояс? Не мисля така, изявлението е по-скоро за смекчаване на лавината от критики, получени след като видеоклиповете на тези млади мъже станаха твърде известни.

В изявлението не се споменават групи в социалните мрежи, които открито предлагат едногодишни договори с руската армия.

Арестите, които бяха обявени миналия петък, включват трима души, които са част от усилията за набиране на персонал на острова, които не бяха назовани и бе казано само, че имат криминално минало.

В Хавана 60-годишната Мерилин Винент съобщи, че нейният син Данис Кастильо, на 27 години, е един от кубинците, вербувани в Русия, измамен, защото не му е казано за военна служба и тя показа снимки на сина й на нейния мобилен телефон, включително някои от него, облечен в руска военна униформа.

Предполагам, че председателят на Генералната дирекция за криминални разследвания към Министерството на вътрешните работи на Куба, Сесар Родригес - който ръководи разследването - е седнал с нея и те в някакъв момент са взели, че са вързали двата края, като са посочили някои имена, което е необходимо в този случай, защото говорим за граждани, които могат да бъдат изправени пред до 30 години затвор, доживотна присъда или дори смъртно наказание.

Държавният департамент на САЩ също отговори тази седмица с изявление, в което се казва, че е наясно относно тези доклади и "че е изключително загрижен за младите кубинци, които може да са измамени и вербувани да се бият за Русия".

Може да се каже с не много агресивния тон, че вече не сме в Студената война, но това, което се случва е точно същото.

Това явление наистина е като зловоние, а близките връзки между руското и кубинското правителство го правят още по-подозрително, а и не са предприели действия по този въпрос предварително. Продължавам да се надявам засега поне да разкрият имената и лицата на арестуваните, защото така или иначе не е като да са действали тайно.

Препоръчвам да продължим да гледаме тази ужасяваща сапунена опера, последните епизоди все още предстоят.

В Русия: Куба не е против нейните граждани да се бият на страната на Русия

В Русия: Куба не е против нейните граждани да се бият на страната на Русия

Кубинският посланик в Москва просто иска всичко да е законно