Кухненски уреди, наподобяващи взривни устройства, оставени на две места в Манхатън, нарушиха автомобилния трафик и метрото в сутрешния час пик, когато полицията ги счете за безобидни и започна разследването на възможна измама, съобщава "Ройтерс".

Откритите устройства, които ръководителят за борба с тероризма в града нарече "готварски печки за ориз, които биха могли да бъдат сбъркани с тенджери под налягане", предизвикаха безпокойство поради предишна употреба като импровизирани бомби в Ню Йорк и Бостън.

Видеозаписи от камери за наблюдение показват тъмнокос мъж на 20 или 30 години с пазарска количка, поставяща устройствата на две места в оживената метростанция на Фултън Стрийт, заяви Джон Милър, заместник-комисар по разузнаването и борбата с тероризма на Ню Йорк.

"Поради времето и разположението, и предметите, които носим това в момента като фалшиво устройство. Нужно е разследване. Неизвестният мъж не е заподозрян, но със сигурност е някой, когото бихме искали да разпитаме", коментира Милър.

Властите съобщават, че не са определили дали откриването около час по-късно на трети уред, наподобяваща тенджера под налягане до кофа за боклук на ъгъла на улица в кварта Челси, е свързано.

Милър отбелязва, че през септември 2016 г. т. нар. "Бомбаджия от Челси" Ахмад Хан Рахими рани 30 души, използвайки устройство, направено от тенджера под налягане и таймер от мобилен телефон. Рахими бе осъден миналата година на доживотен затвор.

Готварски тенджери под налягане бяха превърнати в бомби от двойка етнически чеченски братя, когато убиха трима души и раниха над 200 на Бостънския маратон през 2013 г.

Бостънската полиция обезвреди тенджера под налягане

Бостънската полиция обезвреди тенджера под налягане

Предполагаше се, че в нея има взривно устройство