Канцлерът на Австрия Себастиан Курц повтори позицията си да не приемат бежанци от изгорелия бежански лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос. Коментарът му предизвика критика от коалиционните партньори, Зелените, и от опозицията, информира "Ройтерс".

Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера "Мория"

Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера "Мория"

Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти

Германия и Франция се съгласиха да приемат близо 400 деца без родители, но други европейски държави като Австрия, Полша и Унгария са против оказване на подобна подкрепа.

България ще приеме 20 деца.

Във видео в YouTube Курц сравни ситуацията в "Мория" с лятото на 2015 г., когато маси от бежанци се опитваха да достигнат до Западна Европа през така наречения Балкански коридор.

Австрийският канцлер коментира, че "ужасните снимки от железопътната гара в Будапеща" накараха европейските политици да се подадат на натиска и да отворят границите.

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Хиляди мигранти са избягали

"Ако се подадем на натиска сега, ние рискуваме да повторим същите грешки като през 2015 г. Рискуваме да дадем на хората празни надежди", каза Себастиан Курц и добави, че ще поиска "холистичен подход" на европейско ниво. Според него няма нужда от символични политики.

Вицеканцлерът Вернер Коглер, който е от Зелените, които подкрепят Австрия да приеме бежанци от "Мория", смята, че все повече и повече хора, членове на консервативната партия на Курц, религиозни организации и неправителствени организации подкрепят такава инициатива.

Коглер направи коментара в интервю за радио ORF, което бе излъчено в събота, но преди Курц да публикува записа. Той няма какво да добави, заяви говорител по-късно.

Шефът на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер написа в "Туитър", че "спасяването на живот никога не е символична политика".

По-рано днес стана ясно, че полицията на гръцкия остров Лесбос използва сълзотворен газ срещу мигранти, които хвърляха камъни по време на протест. Недоволните хора настояват да получат убежище, след като бежанският лагер "Мория" изгоря по-рано тази седмица.

Вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска по-активно участие от ЕС в настаняването на хиляди мигранти на остров Лесбос.

"Мория", най-големият лагер за мигранти в Гърция, изгоря при пожари във вторник и сряда, оставяйки близо 12 000 души без дом. Построен през 2013 г. и първоначално е предвиждан като място за временна проверка и задържане на по-малко от 2800 души, впоследствие лагерът се увеличи до над 20 000 мигранти, като много от тях спяха в палатки извън лагера.