Кюрдските бойци в Сирия започнаха операция срещу "Ислямска държава" в сътрудничество с международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщава "Франс прес".

Ходът идва три дни след смъртоносно нападение в северната част от страната.

В понеделник кюрдските бойци обявиха извънредно положение след атака срещу щаба им в Ракка, при която загинаха шестима души. Отговорност за нападението пое ИДИЛ.

Ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили заявиха, че операцията, наречена "Светкавицата на Ал Джазира", има за цел да "елиминира" въоръжени мъже от "Ислямска държава" от райони, които са били "източник на последните терористични атаки".

До момента международната коалиция не е потвърдила участието си в операцията.

САЩ заловиха шестима членове на "Ислямска държава" в Сирия

САЩ заловиха шестима членове на "Ислямска държава" в Сирия

Сред тях е и високопоставен оперативен служител

Бойци на ИДИЛ наскоро извършиха осем нападения в северните сирийски райони Дейр ез Зор, Хасака и бежанския лагер "Ал Хол", в който са настанени членове на семействата на бойци на терористичната групировка.

По повод неотдавнашните турски въздушни удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, Сирийските демократични сили заявиха, че ИДИЛ се опитва да се възползва от ситуацията, като "извършва повече терористични атаки".

След стремителния си възход в Ирак и Сирия през 2014 г., "Ислямска държава" видя своя т.нар. халифат в колапс.

САЩ ликвидираха важни бойци на ДАЕШ в Сирия

САЩ ликвидираха важни бойци на ДАЕШ в Сирия

Поредна атака срещу групировката за последните месеци

Подкрепени от международната коалиция, СДС бяха на острието на борбата срещу ИДИЛ, пропъдена от бастионите си в Сирия през 2019 г.

Въпреки всичко групировката продължава да поема отговорност за атаки в Ирак и Сирия, а СДС редовно започват операции срещу джихадистите в Сирия.

В понеделник ИДИЛ заяви, че се стреми "да отмъсти" за джихадистите, държани от кюрдските сили.

През септември кюрдите заявиха, че при операция, започнала през август след засилени атаки на "Ислямска държава", са арестували над 200 джихадисти в лагера "Ал Хол".