Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира, че ЕЦБ следи рисковете от рецесия, особено ефектите от недостига на петрол върху икономиката на еврозоната, изказвайки се пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент в понеделник.

"Рецесията не е основен сценарий за еврозоната", тъй като се предвижда европейските институции да видят растеж през следващия период, предупреждавайки, че се очаква инфлацията да надхвърли предишните оценки за фискалната година.

Лагард подчерта, че централната банка не възнамерява да затяга монетарната си политика, а по-скоро да я нормализира чрез постепенно повишаване на лихвите и прекратяване на нетните покупки на активи.

Лагард подчерта, че намаляването на инфлацията до 2% в средносрочен план остава основната цел на централната банка.

Лагард обясни, че ЕЦБ възнамерява да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на срещата за политики през юли. Тя коментира, че войната на Русия в Украйна е допринесла за нарастването на цените, което води до глобална инфлация.

Нова криза в еврозоната е все по-вероятна

Нова криза в еврозоната е все по-вероятна

ЕЦБ е изправена пред странна дилема, при която всеки избор на политика потенциално ще увеличи рисковете от криза

"Активността в еврозоната се потиска от високите енергийни разходи, засилените прекъсвания на доставките и по-голямата несигурност", каза Лагард, подчертавайки, че лихвите ще се определят в зависимост от бъдещото икономическо развитие. За да се нормализира паричната политика, президентът на ЕЦБ заяви, че след септември може да се очаква постепенно повишаване на лихвите.

Лагард заяви, че европейската институция очаква растеж от 2,8% през 2022 г. Коментирайки статистическите и икономически прогнози, Лагард посочи още, че банката очаква ръст от 1% през 2023 г. и 2,1% през 2024 г. Увеличението на инфлацията до 8,1% и на цените на енергията с 39,2% спрямо предходната година отразява сложната геополитическа ситуацията в момента, добави тя.

"Цените също се покачиха по-силно поради подновените затруднения в предлагането на фона на възстановяването на вътрешното търсене, особено в сектора на услугите, тъй като икономиката ни се отваря отново", каза Лагард.

Президентът на ЕЦБ подчерта, че глобалната пандемия е "оставила трайни уязвимости в икономиката на еврозоната", добавяйки, че монетарните перспективи все още са засегнати от висока несигурност, въпреки че се очаква леко възстановяване в средносрочен план, като фискалните политики "помагат за смекчаване на въздействието на войната."

Лагард подчерта, че поддържането на ценова стабилност ще помогне на най-засегнатите от покачващите се цени на енергията и храните в страните-членки. "Инфлацията е нежелано висока", тя трябва да бъде намалена до целта в средносрочен план.

ЕЦБ: Фискалните власти трябва да се справят с въздействието на скока на цените на енергията

ЕЦБ: Фискалните власти трябва да се справят с въздействието на скока на цените на енергията

Франция очаква инфлацията да продължи до края на 2023 г.