Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард съобщи, че "не е твърде притеснена", че пандемията от коронавирус може да събуди страховете от разпадане на еврозоната, информира АФП.

Тя направи коментара в отговор на публикуван вчера доклад на институцията във Франкфурт, в който се подчертава опасността от разпадане на валутния съюз.

ЕЦБ предупреди за подновяване на страха от разпадане на еврозоната

ЕЦБ предупреди за подновяване на страха от разпадане на еврозоната

Отговорът в борбата с коронавируса може да възроди страховете от разпадане на еврозоната

"Не съм твърде притеснена за това", въпреки че "политиците ще трябва да продължат да следят" покачващите се нива на дълга в еврозоната, след като правителствата увеличават заемите, за да ограничат последиците от коронавируса, обяви Лагард в послание към младите хора във валутния съюз.

В публикувания вчера доклад ЕЦБ предупреди, че увеличаването на дълга на страните членки носи опасност някои държави да напуснат еврото или разпадане на еврозоната.

Докато Лагард призна, че "някои държави ще бъдат по-засегнати от други", тя каза твърдо "не", след като беше запитана дали пандемията може да поднови страховете от разпадане на еврозоната.

"Всички държави по света трябваше да увеличат дълговете си", което е "правилното нещо", каза бившият финансов министър на Франция и бившият шеф на Международния валутен фонд.

Тя подчерта, че исторически ниските лихви в момента правят разходите по обслужването на дълга "забележително ниски". Лагард смята, че парите трябва да бъдат инвестирани за "трансформиране на нашите икономики" към дигитализация, продуктивност и борба с климатичните промени.

Лагард обаче прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с между 8 и 12% тази година, като подчерта, че обсъжданият през април "лек" 5-процентов сценарий вече е "остарял".