Румъния е нарушила правата на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кьовеши с уволнението й от поста през 2018 г., постанови Европейският съд по правата на човека, информира "Политико".

Европарламентът окончателно утвърди Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Европарламентът окончателно утвърди Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Тя може да започне 7-годишния си мандат…

Кьовеши, която миналата година бе назначена като първия главен прокурор на ЕС, спечели широка международна подкрепа след осъждането на румънски министри, кметове и други лица на държавна длъжност по обвинения в корупция по време на петгодишното й ръководене на антикорупционното звено.

Но тогавашното румънско правителство, водено от Социалдемократическата партия, поиска уволнението й през февруари 2018 г., обвинявайки я в превишаване на правомощията си и неуважение на парламентарната власт, както и за други нарушения.

Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши  за първия европейски главен прокурор

Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор

Сега решението на външните министри на страните членки трябва да бъде потвърдено от Европейския парламент

Президентът Клаус Йоханис се подписа под указ през юли 2018 г. за освобождаването на Кьовеши, въпреки опозицията на румънското общество, след решение на Конституционния съд.

В предварителното си решение Европейският съд по правата на човека постановява, че властите са нарушили правото на Кьовеши на справедлив процес и свобода на изразяване.

Коьвеши се обяви против правни промени на тогавашното румънско правителство, включително и опит за декриминализиране злоупотребата със служебно положение. Тя също започна да разследва начина, по който правителството прокара постановление за декриминализирани на някои корупционни практики, което предизвика най-големите протести в балканската страна от падането на комунизма.

Одобриха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Одобриха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Ключов избор за ЕС

Евросъдът уточни, че Кьовеши е направила тези коментари като част от работата й и отстраняването й е в нарушение на правото й на свободно изразяване. Освен това Кьовеши не е имала възможност да обжалва отстраняването й от поста в Румъния, което е в нарушение на правото й да получи справедлив процес.

Страните по делото имат три месеца да решат дали да поискат случаят да стигне до Голямата камара на съда за окончателно решение. Панел от пет съдии ще реши дали случаят изисква допълнително разглеждане. Ако бъде отхвърлена такава молба, решението от днес е окончателно.