Съседите на Афганистан трябва да забранят на НАТО и Съединените щати да установят военно присъствие след военното изтегляне от страната, коментира в сряда руският външен министър Сергей Лавров, съобщават ТАСС и "Ройтерс".

Обръщайки се към конференция за Афганистан, с домакин на Иран, Лавров предупреди, че терористи и престъпници може да се опитат да избягат в страни, с които Афганистан споделя сухопътна граница.

Той призова участниците в срещата да започнат да събират "ресурси за финансова, икономическа и хуманитарна помощ за афганистанците".

Иран, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан обсъждат Афганистан заедно с Китай и Русия.  Външните министри на съседните на Афганистан държави се срещнаха в иранската столица Техеран за еднодневна конференция.

САЩ отново искат небето на Пакистан за операции срещу Афганистан

САЩ отново искат небето на Пакистан за операции срещу Афганистан

Исламабад обаче поставя условия

Иранското външно министерство заяви, че целта на събитието е да оформи единен фронт в призива за формиране на приобщаващо правителство в Афганистан, което "трябва да отразява демографския и етническия състав на Афганистан", коментира говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.

Иран запази посолството си в Кабул отворено след превземането на талибаните и възобнови полетите до Афганистан през септември, заявявайки, че са останали в постоянен контакт с всички страни в Афганистан.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан обясни, че Иран има "контакти и консултации по въпросите на сигурността" с талибанското правителство.

Китайският външен министър Ван И се срещна с делегация на правителството на талибаните по време на посещението си в Катар миналата седмица.

"Ислямска държава" в Афганистан може да нападне САЩ след шест месеца

"Ислямска държава" в Афганистан може да нападне САЩ след шест месеца

Според Пентагона ИДИЛ има няколко хиляди бойци

Москва последователно се застъпва за създаването на приобщаващо правителство в Афганистан и няма планове да налага своите препоръки на страната, коментира още Лавров.

"Русия не е склонна да налага своите съвети или препоръки на никого. Освен това самата история предлага ефективни начини за решаване на проблеми. Жизненоважно е да се вземат предвид интересите на основните етнически и политически сили в страната във възможно най-пълна степен. Ето защо ние твърдо и последователно подкрепяме създаването на наистина приобщаващо афганистанско правителство", подчерта той.

"Хората трябва да са сигурни, че техните права и легитимни стремежи ще бъдат реализирани чрез действия, а не само с думи и ще бъдат защитени със закон, със сигурност въз основа на уважение към местните традиции и обичаи", обясни Лавров.

Иран се обръща на изток

Иран се обръща на изток

Раиси е дълбоко недоверчив към Запада и вярва, че единственият изход е в нови стратегически съюзници, като Китай и Русия