Администрацията на американския президент Джо Байдън очаква скоро да постигне споразумение относно използването на пакистанското въздушно пространство за военни и разузнавателни операции в Афганистан. Това съобщи в петък CNN, позовавайки се на източници.

Според тях представители на администрацията са споделили плановете си в петък на закрито заседание с американските депутати. Източници на CNN отбелязват, че пакистанските власти настояват за сключване на меморандум за разбирателство със САЩ, въз основа на който Вашингтон, в замяна на достъп до въздушното пространство, ще подкрепи пакистанското ръководство в борбата с терористите и ще помогне в отношенията с Индия. Преговорите продължават и условията на сделката може да се променят.

Иран и Пакистан ще правят общи военноморски учения

Иран и Пакистан ще правят общи военноморски учения

Мерки за укрепване на сигурността в региона

CNN отбелязва, че американските сили сега използват пакистанското въздушно пространство за разузнаване в съседен Афганистан. Липсата на официално споразумение обаче може да доведе до това пакистанските власти да прекратят тази практика.

В Афганистан остават още 363 американски граждани, от които 176 разчитат на евакуация. CNN подчертава, че в тази връзка достъпът до пакистанското въздушно пространство е от голямо значение за американското ръководство.

Радикалното движение на талибаните започна мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан след обявяването на Съединените щати през пролетта за намерението си да изтеглят силите си от ислямската република. На 15 август талибаните влязоха в Кабул без бой, докато афганистанският президент Ашраф Гани избяга в чужбина.

Сянката на талибаните тегне над атомната бомба на Пакистан

Сянката на талибаните тегне над атомната бомба на Пакистан

В материал за френския вестник Le Figaro историкът и ислямолог Лина Мур Нехме проследява причините за идването на власт на талибаните и обяснява защо според нея заплахата от талибаните тегне също и върху съседен Пакистан

Американските войски напълно напуснаха Афганистан до началото на септември, слагайки край на тяхното почти 20-годишно присъствие там.