Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза приноса на Фидел Кастро, който почина през 2016 г., за формирането на модерен, справедлив световен ред, съобщава ТАСС.

"Ние се срещаме редовно, това е полезно за поддържането на нашите специални отношения", каза той, започвайки разговори с кубинския вицепремиер Рикардо Кабрисас в сряда.

уба и Русия имат най-искрените, топли, човешки отношения. Пет години от смъртта на Фидел Кастро, не можем да не си припомним приноса, който той направи за нашите стратегически връзки в региона на Латинска Америка и Карибите, но и в света като цяло".

Лавров припомня, че Русия и Куба са "най-близките съюзници" в ООН. "Ние координираме действията си по международния дневен ред... Днес имаме още една много добра възможност да видим как се движим в областите, които бяха идентифицирани от нашите лидери като приоритети".

Блинкън: Куба да не заплашва опозицинери

Блинкън: Куба да не заплашва опозицинери

САЩ ще се намесят в защита на инакомислещи

Лавров осъжда продължаващите опити на външни сили да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация на "Остров Свободата". 

"Лавров категорично осъди непрестанните опити на външни сили да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация на Остров на Свободата по линия на "цветни революции". Те изразиха готовността си да продължат да оказват всестранна подкрепа на Куба в съответствие с тесните приятелски отношения между държави и народи", съобщава руското външно министерство.

Страните в традиционните за двустранните отношения, по доверителен и конструктивен начин, са обсъдили актуални въпроси за укрепване на руско-кубинското стратегическо партньорство в политическата, търговско-икономическата, културната и хуманитарната сфера.

"Беше потвърдена твърдата позиция на двете страни по отношение на неприемливостта на използването на едностранни санкционни мерки в нарушение на Устава на ООН и общопризнатите принципи и норми на международното право".

 Куба позволила на лидера на опозицията да избяга, за да не се превърне в символ на протестите, отряза му комуникациите

Куба позволила на лидера на опозицията да избяга, за да не се превърне в символ на протестите, отряза му комуникациите

"Режимът трябваше да ме заглуши, да ме превърне в нечовек"