"Усвояването" на Балканския регион от страна на НАТО и ЕС води до дестабилизиране на Европа. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров в интервю за гръцкия вестник Ephemerida ton Zyntakton, информира ТАСС.

Той отбеляза, че НАТО и ЕС "засилват усилията за по-нататъшно "усвояване" на региона" и налагат на Балканите "грешен избор: или Москва, или с Вашингтон и Брюксел".

Според него това води до заплаха за "архитектурата на сигурността в Европа".

Лавров се съмнява в способностите на ЕС да застави косоварите да изпълнят задълженията си. Той припомни създаването на "въоръжени сили" в Косово и въведените 100-процентови мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това поставя под въпрос "репутацията на ЕС".

Руският министър нарече Косово "главно огнище на нестабилност" на Балканите. Той обвини Косово в нови провокации и създаване на невъзможни условия за оцеляване на косовските сърби.

Освен това Лавров обвини САЩ и ЕС в "груба систематична намеса във вътрешните работи на Македония". Той смята, че чужди дипломати, включително и посланикът на САЩ, шантажират и подкупват за приемане на конституционните поправки с цел ускоряване присъединяането към НАТО, а не за "ускоряване интеграцията в Европейския съюз".

Коментирайки мигрантската криза в Европа, Лавров отбеляза, че ситуацията може да бъде разрешена чрез възстановяване на инфраструктурата в Сирия без предварителни условия и двойни стандарти.