САЩ обградиха Русия със свои военни бази и непрекъснато разпалват истерия по руските граници. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

"Факт, че сме обвинени в учения, провеждани от руските въоръжени сили на наша собствена суверенна територия, тези страни, които внасят войски и военна техника към нашите граници в огромни количества от чужбина, както и факт, че Съединените щати са ни обградили от всички страни с техните военни бази, това са може би факти, които са известни на всеки ученик. И въпреки това тази истерия непрекъснато се раздухва".

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Лавров: От една страна изглеждат сериозни хора, от друга са смешни, от трета, е много опасно

Според министъра необосновани изявления на западни партньори се "изливат от рог на изобилието", но не е представено нито едно доказателство.

"Опитът на Запада да запази хегемонията си на всяка цена противоречи на обективния ход на историята, защото има Китай, има Индия, има Бразилия, има центрове на растеж в Африка и в Латинска Америка и Азия."

"Многополюсен световен ред се формира, където ще има няколко центъра на икономически растеж, политическо влияние. И да не се вземе предвид тази обективна тенденция означава да се върви против естествения ход на историята. Ние ще се застъпваме целият многостранен процес да се концентрира върху търсенето на споразумения и консенсусни решения", подчертава Лавров.

Маневрите на САЩ в Черно море били опит за разделяне на ЕС и Русия с "малка война"

Маневрите на САЩ в Черно море били опит за разделяне на ЕС и Русия с "малка война"

Това твърди руски дипломат

Той добави, че руската страна е готова да търси компромиси и многократно е доказала своята възможност за договаряне.

Според Лавров САЩ и техните съюзници въвеждат открито конфронтационни схеми в АТР, насочени към ограничаване на други държави.

"В Азиатско-тихоокеанския регион, където доскоро преобладаваха положителни, конструктивни, обединяващи тенденции, тенденции за търсене на консенсус и компромис, се въвеждат открито конфронтационни схеми за ограничаване на някои държави от други страни".

Русия подозрителна към американските намерения за AUKUS

Русия подозрителна към американските намерения за AUKUS

Не вярва в "зелените" намерения