Русия все така се отнася подозрително към договора AUKUS, предаде ТАСС. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова счита за неубедителни официално посочените приоритети на САЩ в проекта. Това е зелената програма, на фона на плановете на Министерството на отбраната на САЩ за разширяване на военната инфраструктура в Австралия и тихоокеанските острови, както и за разполагане на изтребители и бомбардировачи в Австралия на ротационен принцип.

Това написа тя в канала си в Telegram във вторник.

Русия притеснена: AUKUS ще позволи на Австралия да влезе в елитен клуб на ядрени подводници

Русия притеснена: AUKUS ще позволи на Австралия да влезе в елитен клуб на ядрени подводници

Това било предизвикателство за глобалното ядрено неразпространение

В началото на октомври, Русия обяви, че е притеснена, че споразумението ще позволи на Австралия да влезе в избраната група от страни, които експлоатират ядрени подводници

Преди това помощник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Мара Карлин заяви, че след преглед на въоръжените сили на САЩ в света Вашингтон възнамерява да засили сътрудничеството си с Австралия във военната сфера. "В Австралия ще видите ново разполагане на изтребители и бомбардировачи, обучение за сухопътни сили, засилено логистично сътрудничество", каза тя.

Припомняме, че Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници по американски технологии, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Това обяви шефът на МААЕ

Споразумението бе прието с гняв от Франция, тъй като провали нейно такова с Австралия.