Русия обяви, че е притеснена, че споразумението в областта на отбраната AUKUS между Австралия, Великобритания и САЩ ще позволи на Австралия да влезе в избраната група от страни, които експлоатират ядрени подводници, информира "Ройтерс".

Тристранният пакт, по силата на който Австралия ще получи технология за ядрени подводници от САЩ, разгневи Франция и притесни Китай, откакто беше обявен от Вашингтон, Лондон и Канбера миналия месец.

AUKUS  отложи преговорите ЕС-Австралия

AUKUS отложи преговорите ЕС-Австралия

ЕК е солидарен с Франция след отменената сделка

Москва заяви по-рано тази седмица, че искала повече информация за пакта, а днес заместник външният министър Сергей Рябков подчерта, че го вижда като предизвикателство за глобалното ядрено неразпространение.

"Ние също сме притеснени за... партньорството, което ще позволи на Австралия, след 18 месеца консултации и няколко години опити, да получи ядрени подводници в достатъчен брой, за да се превърне в една от петте топ страни за този вид въоръжение", изтъкна Рябков.

"Това е голямо предизвикателство за международния режим на неразпространение на ядрените оръжия", допълни той.

Рябков говори в Женева.

САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай експлоатират ядрени подводници. Те са и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. 

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Това обяви шефът на МААЕ