Възрастните хора трябва да останат в изолация до появата на ваксина срещу COVID-19. Колкото и да е тежко това решение, призна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Нейните предвиждания са, че изолацията ще продължи до края на годината.

Както е известно, хората над 60-годишна възраст се считат за най-застрашени от коронавируса и неговите последствия за организма.

Затова редица държави въведоха строги правила за тях - да не напускат домовете си изобщо или само в определени часове, за да пазаруват тогава само те или за кратка разходка.

Ваксина срещу коронавирус готова през септември?

Ваксина срещу коронавирус готова през септември?

За да стигне до пазара ваксина, е нужна повече от година

Вчера се появиха информации, че ваксина срещу новия вирус може да бъде готова веднага след септември, според британски ваксинолог от Оксфордския университет, който ръководи едно от най-напредналите усилия за имунизация.

Това дава надежда срещу разпространението на пандемията, заразила по официални данни над 1 700 000 души и причинила смъртта на над 104 000 други само за няколко месеца.

Сензационната новина идва на фона на твърденията, че сигурно лекарство няма и няколко държави разработват ваксина, която обаче ще отнеме поне година, за да стигне на пазара.

Властите в редица държави изпробват редица лекарства за други болести. Засега няма сигурни данни, че БЦЖ ваксината дава имунитет.

По-рано бяха отхвърлени спекулации, че някои кръвни групи или раси са по-устойчиви от други. Все пак данните сочат, че повечето заболели са мъже.