Френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан заяви в петък, че поддържането на "постоянен натиск" върху Русия е необходимо, за да се предотврати "отклонението на Москва към авторитаризъм". 

В интервю за телевизия BFM Ле Дриан се застъпи за твърда позиция по отношение на санкциите срещу Русия, когато страната използва "провокация или сплашване" като част от външната си политика.

Междувременно той подчерта, че Русия е в Европа, и посочи, че поддържането на диалог с Москва е необходимост, независимо колко "трудна" съседка е. "И с този труден, неудобен и понякога непоносим съсед трябва да поддържаме диалог".

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Всичко за благото на хората и интересите на Европа

"Във всички дискусии, които водим с Русия, темата за санкциите присъства ... Франция се придържа към позицията, че е необходимо да продължи да упражнява натиск и да поддържа санкции ... По-специално, във връзка с провокации и сплашване срещу Украйна и случая Навални. Не съм съгласен с твърденията, че санкциите срещу Русия са неефективни", добави Ле Дриан.

Според него, "към момента условия за приемане на Украйна в НАТО не са създадени. Те все още не са достатъчни".

Той коментира и изявления на лидера на френската Национална рали партия Марин Льо Пен, която обеща, че ако спечели президентските избори през 2022 г., Франция ще напусне съвместното командване на НАТО, тъй като това ограничава суверенитета на страната. "Марин льо Пен може да казва каквото иска".

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство