Лекари на ЦРУ обмисляли да използват "серум на истината" върху заподозрени за тероризъм, след като се оказало, че техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.) е неефективна и влияе психологически върху американския персонал, който е свидетел на подобно изтезание.

Това пише "Гардиън", позовавайки се на нови разсекретени документи.

Предложението за използване на медикамента в програма под кодовото име "Project Medication" се разкрива в доклад от 90 страници на високопоставен медицински служител на ЦРУ. Докладът е разсекретен след съдебна заповед по искане на Американския съюз за защита на гражданските свободи след продължителна съдебна битка. Неправителствената организация публикува доклада.

Идеята за използването на лекарства върху задържани по време на "войната срещу тероризма" е препоръчана като "вероятно си струва да се пробва" от отдела за медицинска служба към ЦРУ, но впоследствие е изоставена, след като центърът за антитероризъм към агенцията реши да не иска разрешение от правосъдното министерство при администрацията на Джордж У. Буш. Преди департаментът предоставяше юридически меморандуми, с които се оправдава използването на техники за изтезание като "уотърбординг" и заключване в малки клетки.

Докладът обхваща участието на медицинския персонал в операциите по задържане от 2002 до 2007 г. Той показва, че персоналът е играл ключова роля в разпитването на заподозрени дни след атаките на 11 септември 2001 г.

Медицинските служители са взели участиe в над 120 предавания на затворници и прехвърлянето им в тайни затвори на ЦРУ. Те са поддържали затворниците живи по време на изтезанията. ЦРУ отбелязва, че лекарите са били "необходими", за да се "легитимира програмата".

Халед Шейх Мохамед, основният заподозрян за атаката на 11 септември 2001 г., е бил подлаган на "уотърбординг" 140 пъти. Авторът на доклада пише, че изтезанието е допринасяло за "периодично облекчение лишаването от сън".

Правосъдното министерство е издало три меморандума, с които решава, че задържането в малки клетки и "уотърбординг" не представляват техники за изтезание.

Абу Зубайда, ранен и заловен в пакистанския град Файсалабад през март 2002 г., е първият, който е подложен на изтезание от администрацията на Буш. Той е изтезаван във военна база в Тайланд, която е била управлявана от настоящия директор на ЦРУ Джина Хаспел.

По време на първия разпит на 4 август Абу Зубайда е удрян, блъскан в стена и затварян в малки кутии, а накрая срещу него е използванa техниката "уотърбординг". Предполагало се е, че това ще го пречупи за няколко дни, но медицинският служител на ЦРУ е забелязал, че задържаният отстоява на всички изтезания.

Разпитът на Абу Зубайда води до дискусията да се използва "дезинхибитор" и това е довело до решението ЦРУ да направи преглед на използването на "серуми на истината", които в миналото са били обект на експерименти от американците, руснаците и китайците. В края на прегледа през 2003 г. е препоръчано да се използва наскоро разработен медикамент, наречен бензодиазепин, който е известен още като мидазолам или търговското име Версед.

Международното право забранява медицински експерименти върху затворници и използване на лекарства.