Националистическите партии лесно спечелиха местните избори в Босна, включително в Република Сръбска, показват първите резултати, цитирани от АП.

Вчера в страната се проведоха избори за кметове и общински съвети.

Прокуратурата в Босна разследва референдума на босненските сърби

Прокуратурата в Босна разследва референдума на босненските сърби

В съобщение главният прокурор Горан Салихович

От ЦИК обявиха, че малко повече от половината от приблизително 3,2 милиона души, които имат право на глас, са гласували.

В босненско-хърватската федерация националистическите партии почти са разгромили съперниците си.

В Република Сръбска проруска сепаратистка партия, която управлява повече от десетилетие, победи проевропейска коалиция. Съюзът на независимите социалдемократи, воден от президента на Република Сръбска Милорад Додик, печели 30% повече общини в сравнение с предишните избори.

Партията обещава отделяне на републиката от Босна.

Опонентите на Додик, Съюз за промени, се фокусираха по време на кампанията върху икономическите проблеми и стандарта на живот на обикновените хора. Те обвиняват Додик в корупция и тласкане на района към бедност и нищета.

Но лидерът на републиката успя да отклони вниманието на босненските сърби от обвиненията към него за корупция към провелия се преди седмица референдум в Република Сръбска относно спор за отбелязването на националния празник на републиката. Босненският конституционен съд забрани празника, защото е дискриминиращ спрямо несръбското население. Съдът също забрани референдума, но Додик не се съобрази.

Мнозинството сърби одобриха празника, въпреки че несръбското население бойкотира допитването.

Република Сръбска спечели два пъти в рамките на 7 дни”, каза Додик след публикуването на първите резултати на местните избори.

Отговорът на народа ни беше впечатляващ”, добави той.

Анализаторът Адис Арапович заяви, че националното допитване е помогнало на президента да спечели и в неделя.