Британската опозиционна Лейбъристка партия отстрани в четвъртък бившия си лидер Джереми Корбин за опит да отклони вината от себе си, след като доклад установи, че под негово ръководство партията е отговорна за незаконен тормоз и дискриминация, съобщава "Ройтерс".

Наследникът на Корбин, Кир Стармър се извини и заяви, че лейбъристите са изправени пред "ден на срам", след като Комисията за равенство и права на човека (EHRC) установи сериозни пропуски в начина, по който партията се е справила с твърденията за антисемитизъм в нейните редици.

Мандатът на Корбин бе помрачен от постоянни оплаквания от антисемитизма в партията и критики към отговора на лидера. Той заяви, че не приема всички констатации на доклада, че опитите му за реформиране на процесите на жалби са спрени от "обструктивната партийна бюрокрация" и че мащабът на проблема е надценен по политически причини.

"В светлината на неговите коментари, направени днес, и неспособността му да ги оттегли впоследствие, Лейбъристката партия спря Джереми Корбин в очакване на разследване", се казва в изявление на лейбъристите.

Партията добави, че Корбин вече няма да може да участва в гласуванията на Камарата на общините като законодател на лейбъристите. Стармър заяви, че приема доклада на EHRC "изцяло" и ще изпълни всички негови препоръки.

"Това е ден на срам за Лейбъристката партия. Провалихме се евреи ... Искрено съжалявам за цялата болка и мъка, която беше причинена", каза Стармър, който заемаше ръководна роля под ръководството на Корбин, но се опита да отстрани проблема, откакто пое управлението. "Никога повече няма да се проваляме да се справим с антисемитизма и никога повече няма да загубим доверието ви."

Киър Стармър е новият лидер на Лейбъристката партия на Великобритания

Киър Стармър е новият лидер на Лейбъристката партия на Великобритания

С победата на Стармър се слага край на почти 5-годишното управление на Джереми Корбин