Джулия Гилърд ще бъде министър-председател на Австралия и през следващите три години, съобщава БиБиСи.

След като получи подкрепата на двама независими депутати 48-годишната Гилърд ще остане на заемания досега пост за още три години.

Гилърд и лидерът на опозицията Тони Абот се опитаха да спечелят подкрепата на четирима независими народни представители. Един избра страната на Абот, а останалите подкрепиха лейбъристите и така гарантираха крехкото мнозинство от 76 на 74 депутати в 150-местната долна камара на парламента.

Преди това никоя от политическите сили не можа да събере мнозинство от гласоподавателите в изборите за парламент на Австралия. Това е своеобразен прецедент, тъй като всички избори от 1940 г. насам са приключвали с ясен победител. От друга страна, формирането на ново правителство на лейбъристите затвърждава тенденцията от последните 80 години всяка партия да успява да изкара поне два мандата в управлението.

Лидерът на Лейбъристката партия Гилърд е първата жена министър-председател на Австралия, сменила своя предшественик Кевин Ръд. Основни точки на предизборната й платформа са решаване на проблемите с имиграцията, налагане на сериозни данъци върху замърсяващите околната среда предприятия за добив на въглища и желязна руда, както и изграждане на национална оптична мрежа на стойност 38 млд. долара.