Президентският съвет на Либия обяви, че страната има ново обединено национално правителство, целящо да обедини враждуващите фракции в северноафриканската държава, съобщават “Франс прес” и „Ал Джазира”.

Стъпката е част от подкрепения от ООН план за мир в Либия.

„Поздравявам либийския народ и Президентския съвет за сформирането на правителство на Националното съгласие”, написа в социалните мрежи специалният посланик на ООН Мартин Колбер.

Колбер призова парламентите в Либия да одобрят единното правителство, въпреки че по-малко от половината депутати се подписаха под споразумението.

Базираният в Тунис Президентски съвет трябваше да обяви състава на правителство в рамките на 48 часа на фона на разпространяваната информация за спорове около разпределението на министерските кресла. Крайният срок изтичаше днес.

Само седем от деветте члена на съвета се подписаха под документа, в който са включени имената на общо 32-ма министри. Сред тях има една жена.

ООН се надява новото правителство да донесе стабилност и да спре растящото влияние на ДАЕШ („Ислямска държава”) в региона.

В продължение на няколко години Либия се управляваше от две правителства – едното действаше в столицата Триполи, а другото в източния град Тобрук.

Много членове на двата парламента в страната не подкрепиха споразумението. Според критици планът дори не представлява всички групи и фракции в страната.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от Камарата на представителите в Тобрук, която има 10 дни да приеме новото правителство, както и от Националния конгрес в Триполи, който остава разединен по въпроса.