Ливан реагира гневно след инцидента с иранския пътнически самолет, предаде ИРНА. 

В интервю за ливански медии външният министър Насиф Юсеф Хити остро осъди агресията срещу всеки пътнически самолет, тъй като подобна мярка ще застраши живота на пътниците.

Ливан подчертава спазването на международните разпоредби, добави той.

Международните наказателни съдилища трябва да реагират на подобни атаки, като се възползват от международните разпоредби, които подчертават защитата на живота на невинни пътници и сигурността на пътническите самолети, каза той.

Хасан отбеляза, че трима ранени пътници са изписани от болници и един от тях е опериран.

На друго място в забележките си Юсеф Хити заяви, че анексирането на Западния бряг от Израел е отложено, като добави, че ако планът бъде изпълнен, това ще доведе до последствия в региона.

Припомняме, че преди дни сред САЩ, американските изтребители Ф-15 са ескортирали иранския пътнически самолет на безопасно разстояние.

САЩ: Ф-15 ескортираха иранския самолет на безопасно разстояние

САЩ: Ф-15 ескортираха иранския самолет на безопасно разстояние

Напрежение между Пентагона и Техеран над Сирия

Ескортът е извършен над базата на американските военни в Ал Танф в Сирия.

"Проведена е стандартна визуална проверка на пътническия самолет на "Махан ер" на безопасно разстояние от около 1000 метра", уточняват американските военни.

По-рано беше съобщено, че ирански пътнически самолет е извършил аварийно кацане заради приближаващи се изтребители. Няколко пътници са били ранени.

Първоначално се предполагаше, че изтребителите принадлежат на Израел, но екипажът на самолета каза, че пилотите на изтребителите са се представили като американци.