Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че Лондон се е ангажирал да предостави помощ на бунтовниците от Свободната Сирийска армия в размер на 5 милиона паунда, като не са предвидени средства, които могат да се използват за насилие и убийства, съобщава БиБиСи.

По думите му решението за предоставянето на помощ е „правилно".

В допълнителната помощ за подкрепа на опозицията влиза радио и сателитно комуникационно оборудване, също така преносими генератори. Не са включени оръжия.

На брифинг Хейг заяви, че 5-те милиона паунда са допълнителни и отделно от „нашата хуманитарна помощ".

По думите му сирийският народ отчаяно се нуждае от помощ и не може да чака безкрайно за намирането на мирно решение за прекратяване на конфликта.

Това е помощ, която ще спаси живот, няма да бъде изоставен целият сирийски народ на милостта на режима", изтъкна той.

Дипломатът поясни, че парите ще бъдат използвани за медикаменти, медицински приспособления и за почистване на водата. Също така за подпомагане на местните сирийски лекари със средства за събиране на улики при евентуални бъдещи процеси.

Част от парите са и за комуникационно оборудване, за подпомагане на политическите активисти - мобилни телефони, сателитни телефони и радарно оборудване.

Хейг изтъкна, че ще бъдат предоставени бронежилетки за цивилни граждани, които са участвали в операции за защита на други.

Външният министър на Великобритания, който описва режима на Асад като „обречен" заключи, че се запазва британската политика да не се доставят оръжия в Сирия.

Според Джеймс Робинс от БиБиСи ходът е значителна промяна в политиката след разочарованието около сирийската опозиция.

Като се изключи разделението сред опозицията, също има опасения, че те са се провалили в опита си да излязат с ясна програма за правителство, каза той.