Одобрението на Великобритания за лицензи за износ на оръжие за Израел спадна рязко след началото на войната в Газа, като стойността на разрешенията, предоставени за продажба на военно оборудване на съюзника й, спадна с повече от 95% до 13-годишно дъно, предава "Ройтерс".

Числата, които не са били съобщавани досега, се основават на информация, предоставена от правителствени служители на "Ройтерс", и данни от звеното за експортен контрол на Министерството на бизнеса и търговията.

Съединените щати и Германия увеличиха продажбите на оръжия за Израел след началото на войната с "Хамас".

Въпреки това стойността на одобрените от Великобритания лицензи между 7 октомври и 31 декември миналата година е спаднала до 859 381 паунда (1.1 милиона евро), казаха правителствени служители пред Ройтерс. Това е най-ниската цифра за периода между 7 октомври и 31 декември от 2010 г. насам.

Това се сравнява с правителството, което одобри продажби на оръжие на Израел за 20 милиона паунда за същия период през 2022 г., включително боеприпаси за малки оръжия и компоненти за бойни самолети, показват правителствени данни.

Отбранителната промишленост на Израел бележи рекорден износ през 2023 г.

Отбранителната промишленост на Израел бележи рекорден износ през 2023 г.

Той възлиза на 13,1 милиарда долара

През същия период на 2017 г. правителството одобри 185 милиона паунда продажби на оръжие на Израел, включително компоненти за танкове и ракети земя-въздух, показват данните.

За разлика от САЩ, британското правителство не предоставя оръжия директно на Израел, а по-скоро издава лицензи за компании да продават оръжия, с информация от адвокати дали те спазват международното право.

Много от лицензите, одобрени в периода след началото на войната в Газа, бяха за артикули, изброени за "търговска употреба" или несмъртоносни артикули като бронежилетки, военни каски или превозни средства със задвижване на всички колела с балистична защита.

Не е ясно дали спадът в стойността на одобрените лицензи за Израел се дължи на решение на Великобритания да ограничи продажбата на определени артикули или защото има спад в търсенето от Израел.

Министерството на бизнеса и търговията, което отговаря за одобряването на лицензите за износ, и външното министерство отказаха коментар. Израелското посолство в Лондон не отговори на искане за коментар.

Ройтерс: Кои са основните доставчици на оръжие за Израел и кой е спрял износа?

Ройтерс: Кои са основните доставчици на оръжие за Израел и кой е спрял износа?

Aмерикански оръжия на стойност милиарди долари остават в процес на подготовка за Израел

Израелският конфликт в Газа беше предизвикан, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Израел на 7 октомври и убиха около 1200 души, според израелски данни. Последвалата бомбардировка и нахлуването на Израел в Газа е убило повече от 37 000 палестинц , според здравните власти в управлявания от "Хамас" анклав.

Членове на британския парламент и правозащитни групи критикуваха правителството за липсата на публична информация за продажбите на оръжие на Израел от началото на конфликта.

Някои страни като Италия, Канада и Нидерландия наложиха ограничения върху износа на оръжия за Израел поради опасения относно начина, по който оръжията могат да бъдат използвани.

Докато Германия одобри износ на оръжие за Израел на стойност 326 милиона евро миналата година, 10 пъти повече от 2022 г., обемът на одобренията спадна до около 10 милиона евро през първото тримесечие на тази година.

Британската подкрепа за Израел не била безусловна, отсече Камерън

Британската подкрепа за Израел не била безусловна, отсече Камерън

В своя статия за The Sunday Times след убийството на хуманитарните работници

Британският министър-председател Риши Сунак е един от най-силните защитници на правото на Израел да отговори с превъзхождаща сила срещу "Хамас".

Той се противопостави на призивите да спре трансферите на оръжия за Израел, но каза, че правителството се придържа към "много внимателен режим на лицензиране".

Очаква се през следващите месеци Великобритания да предостави информация за продажбите на оръжие на Израел през първата половина на тази година.

В миналото правителството е блокирало продажбите на оръжие на Израел, като например през 2009 г., когато отмени някои лицензи, и през 1982 г., когато имаше официално ограничение след нахлуването в Ливан.

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

По повод на ислямския празник Курбан Байрам