Обединеното кралство не трябва да приема сделка с ЕС на всяка цена, настоя финансовият министър Риши Сунак, цитиран от "Гардиън"

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

Фон дер Лайен: Метри ни делят от финалната линия за Брекзит

ЕС публикува една от най-оптимистичните си оценки за търговските преговори

Той настоя, че пандемията от коронавирус представлява по-голяма заплаха за британската икономика от Брекзит.

Сунак заяви, че се надява да бъде постигнато споразумение за търговия и сигурност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че през последните дни е постигнат напредък, но все още има пропуски по важни въпроси като риболов и правила за конкуренцията.

"Мисля, че сме напълно разумни в нашите искания и сме били последователни и прозрачни по време на този процес относно важното за нас", каза Сунак. "Но във всеки случай ще успеем."

ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

Остават обаче спорните точки в три области

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че  Европейският съюз вярва, че сделката за Брекзит с Обединеното кралство е "договорена на 95%", но остава обезпокоена от възможността преговорите да ударят отново в стена, според разкрития на Sky News, цитирани от "Спутник".

Според вестника, който твърди, че е придобил "поверителни бележки", в Брюксел има консенсус, че сделката е далеч, но има несигурност дали сделката ще бъде сключена поради оставащите разногласия с Лондон.

Твърди се, че записките са от среща между главните дипломати на ЕС, която се проведе в Брюксел на 20 ноември.

Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, която се застъпваше за Мишел Барние, преговарящият за ЕС за Брекзит, който се самоизолира с Covid-19, заяви, че според бележките правният текст на търговска сделка с Обединеното кралство е "финализирана, обхващащ апочти всички теми".

Съществува известна загриженост, че дори ако се стигне до сделка, която да е приемлива и за двете страни, би било трудно да бъде ратифицирана навреме поради тесния срок. Поради това са направени предложения за прокарването му през законодателния процес в Брюксел.

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Надежда за сделка

Единият би бил сделката да бъде написана само на английски, но Франция отхвърли това като "жертване на правната сигурност". Според друго предложение Европейският парламент ще проведе извънредна сесия между Коледа и Нова година.

Съобщава се, че тепърва предстои да се вземе решение относно предложението, което ще се следва.