Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че бунтовете в републиката се контролират от американците през центъра край Варшава.

В същото време той добави, че в Беларус няма дестабилизация и няма реални партии, съобщава ТАСС.

Опозиционерите, призоваващи за стачки, "са заблудили някои хора, но нито един завод не е спрял. Сега всички работят. Нямаше такова нещо, фабриките да стачкуват", добави той.

Лукашенко обясни, че Беларус ще влезе във войната в случай на агресия срещу Русия от Запада.

Помпео се закани с още санкции за Беларус

Помпео се закани с още санкции за Беларус

САЩ със съюзници искат съд на лицата, замесени в нарушения на човешките права

Лукашенко заяви и че има част от прихванатия разговор между Варшава и Берлин за отравянето на Алексей Навални, която не е публикувана в медиите, коментира главният редактор на "Говорит Москва" Роман Бабаян, който участва в интервю с белоруския лидер.

"Това е само част от тази лента. Имаме целия този разговор, бихте ли искали да го изслушате? Естествено реагирахме незабавно: разбира се, искаме, нека слушаме. На това той казва: но тогава попитайте ръководителя на ФСБ Русия, той ще ти позволи да я слушаш, защото му дадох тази лента. Но той каза, че мога да ти кажа, това сега са си цветя, дори не можеш да си представиш каква информация имаме и какви изненади тепърва предстоят. " коментира Лукашенко пред журналиста.

Москва: С дезинформацията за Навални Западът цели нови санкции

Москва: С дезинформацията за Навални Западът цели нови санкции

Правителството на Русия излезе със съобщение в отговор на искането на външните министри

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че материалите на беларуското разузнаване, доказващи фалшифициране на данни за отравяне на Навални, са предадени на ФСБ на Руската федерация. Според Песков в момента материалите се "анализират от специалните служби".

Миналата седмица Лукашенко, приемайки руския премиер Михаил Мишустин в Минск, заяви, че беларуското разузнаване е прихванало разговор между Варшава и Берлин, който определя твърдението за отравяне на Навални с вещество от типа Новичок се основава на фалшификация.

Той не уточни кой е водил този разговор. Германският кабинет на министрите и полското външно министерство определиха изявлението на Лукашенко за невярно.

Полша опроверга Лукашенко за разговор между Варшава и Берлин за Навални

Полша опроверга Лукашенко за разговор между Варшава и Берлин за Навални

Излъга ли Лукашенко?