Президентът на Беларус Александър Лукашенко изведе производственото обединение "Белоруснефт" от концерна "Белнефтехим". Съответстващият указ на президента е публикуван в събота на Националния правосъден портал, пише ТАСС.

Новият документ внася изменения в приетия по-рано указ "За създаването на държавно производствено обединение" Беларус", по-специално, от него е изключен подпункт 2.5 параграф 2, който определя, че производственото обединение се намира в подчинението на Беларуския държавен концерн за нефтопродукти и химикали ("Белнефтехим").

Полиция нахълта в офиси и домове на много правозащитници в Беларус

Полиция нахълта в офиси и домове на много правозащитници в Беларус

Репресиите на Лукашенко срещу инакомислещите не спират

Съответно, изключва се текстът, по който генералният директор "Белоруснефт" се назначава и освобождава от длъжността на шефа на "Белнефтехим" в съгласие с президента.

Съединените щати обявиха от 3 юни санкции по отношение на девет държавни предприятия на нефтохимическия отрасъл на Беларус. В Министерството на финансите САЩ съобщиха, че става дума за компания "Белоруски нефтен търговски дом", "Белнефтехим" и нейния американски филиал, "Белшин", "Гродно азот", "Гродно химволокно", "Лакокраска", "Нафтан" и "Полоцк стекловолокно".

От САЩ препоръчват да се прекрати дейността както с тях, така и със структури, в които те имат до 50% или повече дялово участие.

Беларус: Отказът на Украйна да купува ток от нас вреди само на нея

Беларус: Отказът на Украйна да купува ток от нас вреди само на нея

Украйна подкрепи Литва в спора с Беларус