Полиция в Беларус е тършувала в офиси и домове на адвокати и правозащитници в рамките на нова репресия срещу опонентите на президента Александър Лукашенко, съобщиха няколко правозащитни групи и медии, цитирани от "Ройтерс".

Властите предприеха действия за затваряне на критични и недържавни медии и правозащитни организации след масовите протести през август миналата година след президентските избори, за които опозицията настоява, че са били фалшифицирани.

Беларус блокира достъпа до независим новинарски сайт, отразявал протестите

Беларус блокира достъпа до независим новинарски сайт, отразявал протестите

Обявеният повод е, че медията била публикувала незаконно съдържание

Полицията е обискирала офисите на най-малко 14 правозащитни групи, медии, неправителствени организации и благотворителни групи, включително правозащитната организация "Вясна-96" и най-старата политическа партия в страната "Беларуски народен фронт".

"Вясна-96" обяви, че не е в състояние да се свърже с председателя си Алес Бяляцки.

Независимата медийна и благотворителна група "Имена", която не разглежда сама себе си като опозиция, също заяви, че полицията е претърсила офисите ѝ.

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Забранява се на журналистите да отразяват митинги, ако те не са одобрени от властите

Вестник "Наша Нива" уточни, че полицията се опитва да претърси офисите на друга правозащитна организация - Беларуския хелзинкски комитет.

"Вясна-96", "Наша нива" и "Имена" не са посочили причина за полицейските обиски. 

"Вясна-96" е най-голямата правозащитна организация в бившата съветска република и е основният източник на информация за политически задържания и арести. Към вторник вечерта 555 души са били признати за политически затворници в Беларус, уточняват правозащитниците.

Властите в Беларус обявиха миналата седмица, че са блокирали сайта на "Наша Нива". По-късно те уточниха, че са задържали главния редактор и трима журналисти.

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

Разследван е уж за укриване на данъци