Властите в Беларус блокираха още една независима медия, "Наша Нива", и изпратиха полиция до офиса ѝ, продължавайки репресиите срещу медиите, които все още не са под строг държавен контрол, информира "Франс прес".

Властите в бившата съветска република, която е в разгара на продължаващи с месеци репресии срещу несъгласието, обявиха, че са забранили достъпа до "Наша Нива" по обвинения, че медията била публикувала незаконно съдържание.

"Министерството на информацията взе решение да ограничи достъпа до интернет ресурса nn.by", се казва в изявление.

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Забранява се на журналистите да отразяват митинги, ако те не са одобрени от властите

"Наша Нива" съобщи в социалните мрежи, че е загубила контакт с няколко служители, включително главния си редактор Йегор Мартинович. Съпругата му потвърди във "Фейсбук" тази сутрин, че е бил задържан.

Позовавайки се на очевидци, правозащитната организация "Вясна" съобщи, че служители от службите за сигурност са влезли в офиса на изданието.

Отделно Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че главният редактор на друг независим новинарски сайт orsha.eu е бил задържан и че е била блокирана и медия, която отразява ИТ сектора.

Ходът да се забрани достъпът до "Наша Нива" е част от масови репресии след историческите протести на опозицията миналата година.

Беларус дръпна шалтера на Euronews

Беларус дръпна шалтера на Euronews

Нов акт на цензура от режима

Журналистите, които отразяваха масовите демонстрации, бяха подложени на нарастващ натиск през последните месеци, като няколко от тях получиха дълги затворнически присъди.

Популярният новинарски сайт Tut.by беше блокиран през май и няколко от служителите му бяха арестувани по обвинения за укриване на данъци.

Александър Лукашенко, дългогодишният автократ, който разпали протестните демонстрации, претендирайки че е спечелил шести президентски мандат, предизвика презрение от Запада, чиито ръководители твърдят, че изборите не са били свободни или честни.

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

В Беларус агенти нахълтаха в най-големия независим новинарски сайт

Разследван е уж за укриване на данъци

Водеща опозиционна фигура в Беларус Виктор Бабарико, който беше смятан за един от най-силните противници на Лукашенко на изборите, беше хвърлен в затвора за 14 години тази седмица по спорни обвинения в измама.

Западните държави наложиха множество санкции срещу Лукашенко и неговия режим, но изглежда, че са имали ограничен ефект, тъй като Беларус поддържа подкрепата от ключовия си съюзник и кредитор Русия.

ЕС нахока Беларус за затварянето на водещия независим новинарски сайт

ЕС нахока Беларус за затварянето на водещия независим новинарски сайт

"Тормозът срещу журналисти трябва да спре и всички задържани трябва да бъдат незабавно освободени, заедно с всички политически затворници"