Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руско стратегическо ядрено оръжие може да бъде разположено в страната му заедно с част от тактическия ядрен арсенал на Русия, съобщава "Индипендънт".

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, че страната му възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия със сравнително малък обсег и малък капацитет в Беларус, неин съсед и съюзник.

Изявлението на беларуския президент Александър Лукашенко в петък относно стратегическите ядрени оръжия като бойни глави, носени от ракети, ще представлява още по-голяма заплаха, ако се осъществи.

Лукашенко говори по време на обръщението си към нацията на фона на ескалиращото напрежение около конфликта в Украйна.

Русия спира да предупреждава САЩ преди провеждане на ядрени ракетни тестове

Русия спира да предупреждава САЩ преди провеждане на ядрени ракетни тестове

Спирането на десетилетната практика увеличава заплахата от ядрена ескалация

"Аз и Путин ще решим и ще въведем тук, ако е необходимо, стратегически оръжия и те трябва да разберат това, негодниците в чужбина, които днес се опитват да ни взривят отвътре и отвън", каза беларуският лидер.

"Ние няма да се спрем пред нищо, за да защитим нашите страни, нашите държави и техните народи".

По-рано в петък Лукашенко неочаквано призова за прекратяване на огъня в Украйна. Примирието, каза той в обръщението си в Минск, трябва да бъде обявено без никакви предварителни условия и всяко движение на войски и оръжия трябва да бъде спряно.

В сряда високопоставен дипломат от Кремъл потвърди, че Русия вече няма да предупреждава САЩ преди провеждането на ракетни тестове.

Един ден по-късно обаче той отмени това изявление, като отбеляза, че Русия ще продължи да предоставя предизвестия въпреки предишните му убеждения, че Москва е прекратила всякакъв обмен на информация с Вашингтон.

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Кремъл си има Калининград, не му трябва Беларус, това единствено показва нервност и паника

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков първоначално потвърди, че Москва отговаря на "фундаменталната безотговорност на западните елити пред техния народ и международната сигурност", призовавайки служителите на НАТО "адекватно да оценят сериозността на ситуацията" и да приемат тези "променящи се реалности".

Въпреки това, след отмятането, Рябков отказа да потвърди дали споразумението между САЩ и Съветския съюз от 1988 г. ще включва всички ракетни тестове, за които Русия е била длъжна да издаде известия съгласно договора Нов СТАРТ, споразумение, в което Путин спря участието си през февруари .

Въпреки че подчерта, че не се оттегля напълно, Русия изрази, че не може да позволи на САЩ да инспектират нейните обекти за ядрени ракети, докато Вашингтон е обявил поражението на Русия в Украйна за своя цел.

В продължение на десетилетия страните споделят информация помежду си за планирани тестове с ядрени ракети. Наследство от Студената война и последиците от нея, тази практика е от решаващо значение за гарантиране, че тестовите изстрелвания няма да бъдат объркани с легитимни ракетни атаки.

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

"Русия ще използва ядрените си оръжия, ако се опасява от поражение в Украйна"