Русия повече няма да казва на САЩ, преди да извърши ракетни тестове, каза високопоставен дипломат от Кремъл, сигнализирайки за край на продължила десетилетия практика, която намали заплахата от ядрена ескалация, съобщава "Индипендънт".

Сергей Рябков, руският заместник-министър на външните работи, каза в коментари, предадени от руските информационни агенции, че Москва е спряла всякакъв обмен на информация с Вашингтон, след като наскоро се оттегли от последния оставащ пакт за ядрени оръжия със САЩ.

Двете страни са разменяли предварителни предупреждения за тестови изстрелвания от десетилетия, заедно с информация за текущото състояние на техните ядрени сили.

Подобни известия са съществен елемент от стратегическата стабилност, която определя отношенията от края на Студената война в края на 80-те години на миналия век, позволявайки на Русия и САЩ правилно да тълкуват взаимно ходовете си и да се уверят, че нито една от страните не приема пробното изстрелване за истинска ракетна атака.

И Рябков говори за висок риск от ядрен сблъсък

И Рябков говори за висок риск от ядрен сблъсък

Но уверява, че Русия е поела ангажимент да запази света сигурен и свободен от заплахата от ядрена война

Прекратяването на предупрежденията за ракетни тестове изглежда отбелязва още един опит на Москва да обезсърчи Запада да засили подкрепата си за Украйна, като посочи огромните ядрени арсенали на Русия.

Коментарите на Рябков дойдоха, когато Русия разположи мобилни ракетни установки "Ярс" в три региона на Сибир в демонстрация на огромния ядрен капацитет на страната на фона на боевете в Украйна.

Миналия месец Путин суспендира договора "Нов старт" от ерата на Обама, като каза, че Русия не може да приеме американски инспекции на нейните ядрени обекти съгласно споразумението в момент, когато Вашингтон и неговите съюзници в НАТО открито обявиха поражението на Русия в Украйна за своя цел.

Москва подчерта, че не се оттегля изцяло от пакта и ще продължи да спазва ограниченията за ядрените оръжия.

Руското външно министерство първоначално каза, че Москва ще продължи да уведомява САЩ за планирани тестови изстрелвания на балистични ракети, но изявлението на Рябков отразява промяна в курса.

Руски официални лица издадоха порция от ястребови изявления, откакто техните войски навлязоха в Украйна, предупреждавайки, че продължаващата западна подкрепа за Киев повишава заплахата от ядрен конфликт.

Рябков каза, че Русия отговаря на това, което той описа като "фундаменталната безотговорност на западните елити пред техния народ и международната сигурност".

"Сега те ще трябва да се справят с променящите се реалности", каза той и добави: "Надяваме се, че служителите на НАТО ще оценят адекватно сериозността на ситуацията".

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

След решението на Вашингтон да не споделя данни за ядрените си сили