Беларус проведе специална операция за осигуряване на завръщането у дома на беларуски шофьори на камиони и техните превозни средства, блокирани в Украйна, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко, съобщават ТАСС и БелТА.

"Бях предупредил украинците, че ще трябва да извършим специална операция, за да осигурим освобождаването на тези хора. И ние проведохме такава операция. Всички наши хора вече са свободни", каза Лукашенко.

"Тези негодници започнаха да залавят нашите хора, на първо място шофьорите на камиони, заседнали там. Арестуваха около 1500 микробуса, заграбиха нашите камиони и около стотина наши момчета, шофьори", каза той.

Той предупредил украинската страна, че беларуските власти ще трябва да проведат "специална операция за освобождаването на тези хора". Лукашенко не разкри никакви подробности, но в същото време възложи на шефа на комитета за държавна сигурност КГБ Иван Тертел да номинира участниците в тази операция за правителствени награди.

Мистерията с пленените украински войници в Чернобилска АЕЦ се заплита

Мистерията с пленените украински войници в Чернобилска АЕЦ се заплита

Предполага се, че те са отведени в Беларус или Русия

"Операцията бе извършена блестящо. Дори не забелязахте нищо. Ако все още някъде останат един, двама, трима, четирима или петима души, трябва да бъдат поставени тежки условия. Нека външният министър Владимир Макей каже на украинския посланик, че ако това ако не бъде направено, ние ще отговорим по различен начин", каза Лукашенко. Той предупреди, че украинската страна поема големи рискове.

"Тук има доста украинци, включително и посланикът. Ние се отнасяме към тях в съответствие със закона, по хуманен начин, но това е съвсем различна ситуация. Казано накратко: те се държаха лошо и ние трябваше да реагираме", каза Лукашенко.

Лукашенко каза още, че позицията на Беларус трябва да бъде изразена и на преговорите за мирно уреждане в Украйна.

"Искам само да ви очертая за първи път нашата позиция, която бе доведена до вниманието на министъра на външните работи и Министерството на външните работи да я приложи. Не може да има преговори без участието на Беларус, разбира се, позицията на Беларус трябва да бъде изразена".

Отношенията между Путин и Лукашенко били уникални

Отношенията между Путин и Лукашенко били уникални

Според говорителя на Кремъл