Бойците от Националната гвардия на Украйна, които охраняваха атомната електроцентрала в Чернобил и бяха отведени от руските окупатори, сега може би се намират в Русия и Беларус.

За това съобщава съпругата на един от затворниците, съобщи пресслужбата на "Енергоатом", цитирана от УНИАН.

По-специално, затворниците може да се намират в руския град Смоленск и беларуския Брагин.

Според жената те гладуват и не им дават вода. Освен това не се знае нищо за здравословното им състояние, но най-вероятно националните гвардейци се нуждаят от медицинска помощ.

Русия е пленила 200 украински военни край Чернобил

Русия е пленила 200 украински военни край Чернобил

Властите следят ситуацията

"Семействата на националните гвардейци са обезпокоени от нечовешкото отношение към военнопленниците и настояват те да се завърнат у дома възможно най-скоро! С тези си действия Русия грубо нарушава Женевската конвенция за военнопленнициte", заявиха от компанията.

Както съобщи УНИАН, на 24 февруари 2022 г., по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, беше съобщено, че руските военни са превзели атомната електроцентрала в Чернобил.

На 9 март военните действия доведоха до спиране на външното захранване на електроцентралата, необходимо за безопасното съхранение на отработеното гориво. Включени бяха аварийни дизелови генератори. Международната агенция за атомна енергия загуби връзка със системите за наблюдение на Чернобил. Външното електрозахранване е възстановявано на няколко пъти от работниците на Укренерго, но отново е прекъсвано от окупаторите.

За МААЕ изтеглянето на руските войски от Чернобил е "стъпка в правилната посока"

За МААЕ изтеглянето на руските войски от Чернобил е "стъпка в правилната посока"

Има много техническа работа, която трябва да се свърши на място

След повече от три седмици, вечерта на 20 март, е извършена частична ротация на персонала.

Преди да напуснат, окупаторите разграбват АЕЦ "Чернобил": открадват чайници, кафемашини и компютри, наред с други неща. Те отвеждат със себе си и група пленени членове на Националната гвардия.

На 2 април експлоатационният персонал на атомната електроцентрала в Чернобил издигnа украинско знаме над централата.