Насилието над мирни протестиращи и журналисти е неприемливо, независимо дали се случва в Съединените щати или другаде, заяви външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан в интервю, публикувано в неделя, предаде "Ройтерс".

Запитан за протестите и безредиците, които са обхванали градовете в САЩ след смъртта на невъоръжения чернокож Джордж Флойд в полицейския арест в Минеаполис, Ле Дриан каза на Le Telegramme, че е необходимо хората да могат да демонстрират свободно.

Полицията в Париж използва стоманена ограда срещу протест

Полицията в Париж използва стоманена ограда срещу протест

Французи протестират в Марсел, Лил, Нант, Лион и Бордо

Протести срещу расизма се проведоха и в редица европейски държави, включително във Франция, където стотици демонстрираха близо до американското посолство в Париж в събота, въпреки полицейсите забрани.

Манифестация срещу расизма и произволието на полицията събра хиляди хора във Франция. Те пристигнаха в столицата и в големите градове като Марсел, Лил, Нант, Лион и Бордо.

Полицията забрани провеждането на акциите под предлог, че в условията на разпространение на коронавируса в страната е забранено събирането на обществени места на повече от 10 души.

Виждаха се и плакати "Прекратете полицейския произвол!", "Расизмът не трябва да бъде никога и никъде ", "Любовта ще промени света ", "Ако няма справедливост, няма да има и мир".