Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен критикува "катастрофалните" усилия на ЕС за ваксинация срещу Covid, като заяви, че бавната ваксинация ще бъде решаващ фактор за избирателите, тъй като тя се изправя срещу Еманюел Макрон за президентски мандат след 12 месеца, съобщава АФП.

"Европейският съюз се провали тотално", особено в сравнение с Великобритания, която вече не е част от блока, заяви Льо Пен.

Според нея Франция е трябвало да последва примера на Унгария и Чехия, които са осигурили допълнителни дози извън пропорционалното разпределение на ваксини, договорени за блока от ЕС, който се бори да осигури доставки въпреки договорите с фармацевтични компании.

"Те все още ни казват, че като сме 27 държави сме по-силни, но това не е вярно - решението трябва да дойде на национално ниво, както по този въпрос, така и при много други", каза тя.

"И ЕС трябва да осъзнае това - ЕС вече изостава със седем седмици от плана си за ваксинация. Това е катастрофално и всяка загубена седмица е на огромна цена."

Австрия преговаря за закупуване на 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Австрия преговаря за закупуване на 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

"Не трябва да има геополитически наочници по отношение на ваксините"

Кредитният застраховател Euler Hermes изчисли тази седмица, че забавянето на ЕС ще струва на блока около 123 милиарда евро тази година.

Макрон се надява да избегне налагането на трета национална блокада или закриване на училища в Париж и други райони с висок риск, като същевременно обеща да ускори темпото на ваксинациите.

Проучванията на общественото мнение показват, че Льо Пен за пореден път е първа фаворитка, която заедно с Макрон преминава във втория и последен кръг от президентския вот догодина, което е третият й опит за мандат.

"Тази здравна криза в действителност разкри всички недостатъци на доктрината, защитена от Еманюел Макрон: Става въпрос за неговата доктрина за ултралиберализъм", каза Льо Пен.

"Много французи ще разберат, че имаме избор и че има нов икономически модел, който можем да си представим", по-специално с по-строг национален надзор върху индустриалната стратегия и суверенитет, добави тя.

Франция обвини Великобритания в "изнудване" заради доставките на COVID ваксини

Франция обвини Великобритания в "изнудване" заради доставките на COVID ваксини

"Не можете да играете по този начин"