Френският външен министър обвини Великобритания в "изнудване" срещу Европейския съюз, като отбеляза, че Обединеното кралство било под натиск, тъй като му липсват ваксини за втора доза, предаде "Франс прес".

"Не можете да играете по този начин, малко изнудване, само защото побързахте да ваксинирате хората с първа доза, а сега сте поставени малко в затруднено положение, защото нямате втората", коментира френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info.

Манфред Вебер настоява ЕК да започне процедура срещу АстраЗенека

Манфред Вебер настоява ЕК да започне процедура срещу АстраЗенека

За нарушаване на договора за доставка на ваксини...

Последният спор между ЕС и Обединеното кралство е за завод на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca в Нидерландия, за който правителството на британския премиер Борис Джонсън твърди, че е част от британската верига за доставка на ваксини.

Според данни, събрани от "Франс прес", Великобритания е приложила две дози ваксини на 4,1 процента от населението си, срещу 3,9 процента общо във Франция.

Коментарите на Льо Дриан бяха направени тази сутрин, след като френският президент Еманюел Макрон се скара на AstraZeneca, че не е спазила договорните си ангажименти с ЕС, за разлика от производителите на други ваксини.

Макрон каза, че от 120 млн. дози на AstraZeneca, поръчани от ЕС, са били доставени само 30 милиона.

Макрон подкрепя контрола над ваксини в ЕС

Макрон подкрепя контрола над ваксини в ЕС

Не иска нова блокада във Франция, но признава, че ситуацията е тежка

"Обединеното кралство се гордее, че ваксинира добре с първата доза, с изключение на това, че има проблем с втората доза", каза Льо Дриан.

"Вие сте ваксинирани, когато сте получили и двете дози. Днес във Франция има толкова хора, ваксинирани и с двете, колкото и в Обединеното кралство", добави той, въпреки че призова за "споразумение за сътрудничество" с Лондон за доставки от AstraZeneca.

"Трябва да намерим отношения на сътрудничество с Обединеното кралство, така че AstraZeneca да изпълнява ангажиментите си, подписани с Европейския съюз, и всеки да може да се ориентира", посочи още френският първи дипломат.

"Не можем да играем на изнудване. Надявам се да постигнем споразумение, би било абсурдно да имаме ваксинална война между Великобритания и Европа", подчерта той.