Любчо Георгиевски пристига да стопли отношенията между Скопие и София, посещението, според БГНЕС, е идея на премиера Зоран Заев, пише "Дойче веле".

"Не съм съгласен, че до 1944 г. всичко е българско, но отношенията ни в миналото са много по-близки, отколкото искаме да ги представим", каза бившият премиер Любчо Георгиевски в телевизионно интервю, коментиращо развитието на отношенията между Скопие и София, след съвместната Комисията за история и образование на двете страни, която не постигна споразумение по спора за Гоце Делчев, но се съгласи, че следващите срещи ще изискват компромисно решение.

Георгиевски, в интервю за "360 градуса", попитан дали е съгласен, че до 2 август 1944 г. всичко е било българско и от този момент започва създаването на македонската нация и тогава е взето решение за кодифициране на македонския език, каза, че не е съгласен с тази позиция.

"Има обаче и друга позиция. Много пъти съм говорил защо мисля, че отношенията ни с България в миналото в определен период бяха много по-близки от това, което искаме да ги представим. Който иска да изучава македонска история, нека отиде в македонския архив и нека вземе всички книги по македонска история, публикувани по времето на Зоран Тодоровски и когато ги прочете, какво вижда?"

"Проблемът не е само в препрочитането на македонската история, защото трябва да постигнем споразумение с България, а в нас самите. Ние се отказваме от огромна богата история само защото виждаме връзка с България. Дори се отказваме от живи хора, защото те се декларират като македонски българи. Първо за историята от времето, когато изучавах история в гимназията. Македонската история приключи някъде с убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов от Яне Сандански и после имаше празно пространство. Балканските войни изобщо не присъстват в македонската историография".

"Първата световна война я няма. Защо? По много проста причина. Защото всички отляво и дясно бяха на страната на България. Това са ясни факти, които се опитваме да премълчим, като ги игнорираме. И се отказваме от една сериозна история, която е толкова богата, че не може да бъде доказана".

"В Първата Балканска война това е историята на 15 хиляди македонски доброволци, които отиват в Одрин, които отиват в Истанбул в рамките на българската армия, за да се бият с турците. Тази част не е в нашата история. През Първата световна война имате 11-та македонска дивизия, където има 30 хиляди македонски доброволци, които участват заедно с българската армия. Цялата ВМРО, всички отляво, така и отдясно, са част от тази съвместна македоно-българска армия," каза Георгиевски.

Според българската агенция БГНЕС Георгиевски ще пътува до България през следващите дни, за да помогне за разрешаването на продължаващите спорове между двете страни. Посещението, според българската информационна агенция, е след разговор с премиера Зоран Заев, но няма информация с кого ще се срещне.

Георгиевски каза, че в София ще има публични изяви, за да се разбият някои тези, които в момента се разпространяват в България и тя да може правилно да оцени поведението на македонското ръководство. Георгиевски смята, че София не разбира новата реалност в Македония с новото правителство - което означава, че македонски президент или премиер трябва да обяви, че Гоце Делчев е общ герой и на Македония, и на България.

"Това беше немислимо само преди три години ... Аз самият не казах такива неща, защото щях да бъда разкъсан", каза Георгиевски. Той признава, че през последните 30 години е направено много малко за сближаване с България и че македонската дипломация е спала през последната година, особено периода, когато рамковата позиция за Македония е обсъдена и приета в българския парламент.

Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история

Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история

Някои македонци "смятат, че договорът с България е хартия, с която да си избършат едни части"