Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) днес заяви, че Иран не изпълнява в пълна степен условията на сключеното преди две седмици споразумение, според което инспектори от агенцията трябва да получат достъп до техниката за наблюдение, разположена от МААЕ в ядрени обекти в страната, съобщи VoA.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси подчерта, че решението на Иран да откаже на агенцията достъп до обект, в който се произвеждат компоненти за центрофуги, в комплекса TESA Karaj, противоречи на приетите договорености със споразумението от 12 септември", се казва в изявление на МААЕ.

Ключова среща за ядрената програма на Иран

Ключова среща за ядрената програма на Иран

САЩ и Израел са обсъдили План Б

Съгласно документа, по който беше постигнато съгласие с Техеран непосредствено преди заседанието на управителния орган на МААЕ, западните страни няма да настояват за приемане на резолюция, критикуваща Иран, на същото заседание. Тази клауза беше приета, тъй като се предполагаше, че до заседанието в техниката за наблюдение вече ще са поставени нови карти памет и ще функционира нормално.

Изтъкваше се аргументът, че резолюция с критики срещу Техеран би могла да минира възможността за подновяване на преговорите за връщане на Иран към международното споразумение за ядрената му програма.

"През периода 20-22 септември Иран разреши на инспектори на МААЕ достъп до оборудването на агенцията, поставено за мониторинг и наблюдение, и да замени носителите на информация на всички необходими обекти в Иран, с изключение на цеха за производство на компоненти за центрофуги в комплекса TESA Karaj", - се казва още в изявлението на агенцията.

Иран призна за премахнати камери на МААЕ

Иран призна за премахнати камери на МААЕ

Страните не изпълниха ангажиментите си, така че нямаше необходимост от камерите

През юни в същия обект беше извършен явен саботаж на наблюдателната техника, при което една от четирите камери на МААЕ беше унищожена. Иран не върна "носителя на информация" от тази камера.

МААЕ е основана на 29 юли 1957 г. по инициатива на Организацията на обединените нации и Съединените щати за насърчаване на използването на атомната енергия за граждански цели и за предотвратяване на нейното използване за военни цели. Централата на агенцията е във Виена, Австрия.