Запасите на Иран от тежка вода превишават наложеното ограничение от 130 тона, договорено в рамките на ядрената сделка между Техеран и международните посредници, констатира МААЕ.

Към момента иранската страна разполага със 131.5 тона тежка вода, предаде Дойче веле. Производствените мощности за нейното производство работят, потвърдиха експертите на МААЕ.

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Всеобхватният план за действие, подписан от Иран и шесторката международни посредници - САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания, предвижда Техеран да изпълни редица стъпки за ограничаване на ядрената си програма в замяна на отменянето на санкциите, въведени от САЩ и ЕС. Американският президент Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението през май 2018 г.

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ
Обновена

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ

На жената, която работи за Международната агенция за атомна енергия, й е отказан достъп до ирански ядрени обекти, след като се е опитала да влезе в обекта за обогатяване на уран "Натанз" с "подозрителни материали".

Техеран вече няколко месеца постепенно се оттегля от поетите през 2015 г. ангажименти, при сключването на ядрената сделка.

В края на август МААЕ съобщи, че Иран е обогатил уран до ниво 4.5 процента, докато ядреното споразумение предвижда обогатяване до 3.67%. През ноември страната официално възобнови обогатяването на уран на ядрения обект "Фордо", замразен след подписването на плана за действие.

Иран започна да обогатява уран до 5%

Иран започна да обогатява уран до 5%

В последните седмици Иран обогатяваше уран с чистота до 4,5%