Международната агенция за атомна енергия има подозрения, че Северна Корея извършва ядрени дейности в тайна база, съобщава RT.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси изрази опасения, че това се случва в съоръженията в Кангсон.

Той заяви, че извършен анализ е установил, че Кангсон е обект от голяма значимост и експертите на организацията ще трябва да посетят голям брой съоръжения, когато пристигнат в Северна Корея.

Добре е да започнем да придобиваме представа за това, което се случва в различните части на страната, посочи Гроси.

Северна Корея продължава ядрената си програма в крещящо несъобразяване с ООН

Северна Корея продължава ядрената си програма в крещящо несъобразяване с ООН

Това будело дълбоко безпокойство

Севернокорейските власти не направиха коментар относно въпросната база, където съгласно няколко доклада се работи по обогатяване на уран.

През септември МААЕ спомена съоръженията в Кангсон в един от докладите си, отбелязвайки, че те са били построени преди центрофугите за обогатяване на уран в Йонгбьон, с които имат някои общи характеристики.

Според някои медии несъгласието относно Кангсон е била основната причина за предсрочното прекратяване на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун през 2019 г. във виетнамската столица Ханой. Предполага се, че Вашингтон е настоял за затварянето на тази тайна ядрена база, но Пхенян е отказал да го направи.

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Южна Корея внимателно наблюдава КНДР заради миниатюрни ядрени устройства

Отчита, че ядрената технология на Северна Корея достига "значително" ниво