Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърди в събота ангажимента си да укрепи националните боливарски въоръжени сили, докато не бъде достигнато максимално ниво на подготовка за защита на страната, предаде "Пренса латина".

Той подчерта необходимостта военните сили на страната да постигнат най-високото ниво като доктрина, морал, стратегия, отбрана, оперативно обучение, чрез осигуряването на оръжейната система и най-голям капацитет за незабавна реакция.

По повод Деня на въоръжените сили в неделя, Мадуро поздрави Боливарската армия, в състава на която са флотът, военната авиация и националната гвардия.

Годишнината отбелязва основаването на армията, която е основана от освободителя Симон Боливар и героите на републиката. Това е дата, която припомня подписването на Декларацията за независимостта на Венецуела през 1811 година.

Венецуела издаде заповед за арест на 11 опозиционери заради златните резерви в Лондон

Венецуела издаде заповед за арест на 11 опозиционери заради златните резерви в Лондон

Британски съд отказа достъп на правителството на президента Николас Мадуро

Припомняме, че по-рано Венецуела издаде заповед за арест на 11 опозиционери във връзка със спора за златните резерви на страната.

Британски съд отказа достъп на правителството на президента Николас Мадуро до златните резерви на страната в Банката на Англия. Съдът мотивира решението си с това, че Великобритания признава опозиционера Хуан Гуайдо за лидер на страната.

Главният прокурор на латиноамериканската държава Тарек Уилям Сааб заяви, че членове на правителството на временно изпълняващия длъжността президент Гуадо са замесени в конспирация блокиране на достъпа на държавния глава Николас Мадуро до държавни активи.

Опозиционерите са сред обкръжението на Гуайдо, включително неговия външен министър Хулио Борхес и посланика му във Вашингтон Карлос Векио.

В сряда правителството на Мадуро изгуби съдебен спор за достъп до венецуелското злато в Банката на Англия. Резервите са в размер на 1 милиард долара.