Върховният съд на Венецуела, лоялен към президента Николас Мадуро, разпореди поемането на контрол върху една от най-старите и влиятелни политически партии в страната, която сега е против социалистическото правителство, предаде АП.

Гуайдо: Опозицията няма да признае лоялен на Мадуро избирателен орган

Гуайдо: Опозицията няма да признае лоялен на Мадуро избирателен орган

"За нас 2021 е много далеч", каза той

Решението на Върховния съд в понеделник заменя борда на директорите на Демократична акция, което определи като необходим процес на преструктуриране.

Някога богата петролна нация, Венецуела през последните години е в задълбочаваща се политическа и икономическа криза, която предизвика масовата миграция и недостига на основни блага. САЩ и редица други държави считат правителството на Мадуро за нелегитимно и признават лидера на конгреса Хуан Гуайдо за временен президент.

Хенри Рамос Алуп, лидерът на "Демократични действия", заяви, че няма да се съобрази с решението на съда. Политически съюзник на Гуайдо, той обвини Мадуро в отвличане на партията му.

Парламентът на Венецуела отчете 3600% инфалция през май за последните 12 месеца

Парламентът на Венецуела отчете 3600% инфалция през май за последните 12 месеца

Минималната заплата все още е около $4 долара, едва достатъчни за килограм месо

Съдът дни по-рано заседава нов изборен съвет преди вот, очакван тази година в битка за контрол над Народното събрание, което правителството Мадуро не контролира.

"Демократично действие", сформирана през 30-те години на миналия век, е сред четирите най-мощни опозиционни партии на Венецуела. Те също включват популярната партия на Гуайдо.

Мадуро: Гуайдо планира преврата в Белия дом

Мадуро: Гуайдо планира преврата в Белия дом

Мадуро обяви, че срещата на Гуайдо с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон се е състояла през февруари

Длъжностните лица не са определили дата за изборите, която се изисква тази година от конституцията. Алуп обвини правителството на Мадуро, че действа недобросъвестно.

САЩ също обвиниха Мадуро в опит да фалшифицира изборите.