НАТО предостави условията за присъединяване на Македония към организацията, които трябва да бъдат покрити за 18 месеца, информира МИА.

Реформиране на правосъдната система, изпълнение на вътрешни процедури по отношение споразумението за името, разпоредби за по-голяма прозрачност, адекватен надзор на разузнаването и службите за сигурност, преглед на вътрешните процедури за разполагане на въоръжени сили в чужбина и други са сред изпратените от НАТО инструкции на македонското правителство, които трябва да изпълни в рамките на 18 месеца, за да се присъедини.

Македония получи покана за членство в НАТО
Обновена

Македония получи покана за членство в НАТО

Това се отбелязва в приетата на срещата на върха на Алианса декларация

В координация с правителството министрите ще трябва да покрият много икономически, политически, съдебни и в областта на сигурността условия, които трябва да бъдат приложени до края на април 2020 г.

Документът е изпратен от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Парламентът на Македония прие декларация за членство в НАТО

Парламентът на Македония прие декларация за членство в НАТО

Декларацията е приета със 76 гласа

Едно от условията е македонското военно министерство да започне реализирането на планове за модернизация на въоръжените сили.

Преговорите между Скопие и НАТО се очаква да започнат през следващия месец. Процесът може да продължи до април 2020 г., когато се очаква да бъде финализиран след ратификация от страните членки и Македония.